Derfor er personas vigtige i kommunikation

Derfor er personas vigtige i kommunikation

Hvad er personas? Det er et værktøj, som kan tegne et klart billede af hvem din målgruppe er. På den måde kan du kommunikere i øjenhøjde med dem og kun levere relevant indhold.

Har du en mail? Hvor meget spam-mail modtager du der, som aldrig bliver åbnet? Lad os så kaste et blik på din Facebook eller LinkedIn? Vrimler de også med irrelevante reklamer, som du aldrig lægger mærke til? Formentlig ikke i lige så høj grad.

Forskellen på de to medier er, at LinkedIn og Facebook bruger al tilgængelig information om dig – såkaldte Big Data – til at skabe en digital persona, som virksomheder kan markedsføre imod. Hvor gode og relevante reklamerne på LinkedIn og Facebook er afhænger så af, om virksomhederne har fået defineret deres målgruppe skarpt nok. I modsætning til e-mail marketing er det ofte en meget mindre mængde data, som bliver indsamlet om dig. Derfor kan den digitale persona (ofte) ikke blive lige så nuanceret.

Grunden til at sociale medier tilbyder deres big data til markedsføring er, at det er blevet meget sværere for virksomheder at få et budskab igennem til den ønskede modtager. Kravet om relevans er steget i takt med mængden af information.

Hvis du vil have din målgruppes opmærksomhed skal der fokus på deres behov, deres udfordringer og deres ønsker, når der kommunikeres.

Giv målgruppen personlighed

En testet og effektiv måde at målrette din kommunikation og markedsføring tager udgangspunkt i såkaldte personas.

Men hvad er en persona? En persona er en fiktiv person, som repræsenterer din målgruppe. En persona bliver skabt på baggrund af en række kvalitative og kvantitative data. Disse indsamles både ved hjælp af statistik fra for eksempel Google Analytics, intern viden om målgruppen eller ved hjælp af interviews med personer i målgruppen.

Persona-beskrivelserne skal gerne være så detaljerede som muligt: Navn, alder, bopæl, familieforhold, interesser, forhold til medier og meget mere. Jo mere konkret du bliver i din beskrivelse af din type-person, jo lettere bliver det at bruge personen.

Det er dog vigtigt ikke at du forsøger at afholde dig fra at skabe overdrevne stereotyper eller tage udgangspunkt i beskrivelser af faktiske personer fra målgruppen. Dine personas skal være fiktive, men ligge inden for rammerne af hvad der er realistisk.

Allerede her i processen burde du have indsigt i en række grunde og situationer, hvor din målgruppe kunne have brug for din service eller produkt.

Hvordan bruger du personas?

Har du nogensinde prøvet at sidde fast i en invitation eller en tekst, som havde flere modtagere? Teksten kom måske til at lyde for kedelig eller formel. Her kan dine personas hjælpe.

Idéen med personas er netop, at det er nemmere at målrette og effektivisere din kommunikation hvis du for eksempel skriver til Per på 37, som bor uden for København og arbejder med rekruttering i en stor medicin-virksomhed. Per har problemer på jobbet, som han ikke selv kan løse, og med den indsigt du har, kan du tale til Per og løse hans problem.

Du bliver med din persona lettere i stand til at sætte dig i din modtagers sted, og din kommunikation bliver mere direkte. Du kan på den måde levere mere relevant og værdifuldt indhold til din skarpt definerede målgruppe.

I mange tilfælde har man fordel af at udvikle flere personas, så man kan målrette specifik kommunikation til bestemte modtagere. På den måde kan man både have primære- og sekundærer personaer indenfor samme område, men også branche-specifikke personaer.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.