Lav bedre tekst til hjemmeside

Lav bedre tekst til hjemmeside

Skal du i gang med at lave tekst til hjemmeside? Jeg har flere års erfaring med at skrive tekster til online brug, og som uddannet journalist og tekstforfatter har jeg også et par tricks til din formidling.

Nogen påstår at tekstproduktion er det samme, lige meget om man skriver til print eller web. Det er ikke hele sandheden.

Hvis du laver dit forarbejde og bruger mulighederne ved digitale medier, så kan du lave tekster til hjemmeside og sociale medier, som rammer læserne og fænger deres interesse for mere. Og så har digitale medier nogle funktioner, som du kun kan drømme om ved print.

Jeg har inddelt processen i tre logiske trin, som jeg her vil gennemgå:

1. trin: Research & Indsamling
2. trin: Udvikling & Skrivning
3. trin: Publicering & Spredning

Hvis du allerede føler dig velbevandret i én af trinene, så spring endelig til et af de andre. Det er meningen, at de skal kunne læses uafhængigt af hinanden.

Research og Indsamling – tekst til hjemmeside

Det første trin forudsætter, at du allerede har et begreb om dig og din virksomheds ydelser, kernefortælling og værdier.

Her giver det god mening, hvis du har kortet ydelserne ned til ét eller to ord. Eksempler kan være; webudvikling, applikationer, mobiludvikling eller lignende. Det er vigtigt, at det er den kerneydelse, som du tilbyder samt måske en eller flere værdier, som din virksomhed arbejder efter; punktlighed, billigst eller god service.

Hvis du sætter ydelser og værdier i to forskellige kolonner i en tabel eller excel-ark, så vil du få en række kombinationsmuligheder, som dine kunder potentielt kan søge efter, når du laver din tekst til hjemmeside.

I en mere omfattende Søgemaskineoptimerings-indsats (SEO), så skal du også ind og analysere konkurrencen på de valgte nøgleord, og om de faktisk er søgte. Det kan du læse mere om i Jonathan Lindahls udemærkede (men ret lange) indlæg om søgeordsanalyse.

indsamling

Men hvis du bare skal i gang med at producere nogle relevante tekster om dine ydelser og værdier, så starter vi med en inkognito-søgning på dine nøgleord.

inkognito søgning chrome

Alle moderne browsere kan lave inkognito-søgning, og det er en søgning uden historik – dvs. uden at bruge de lagrede cookies, som husker, hvad du tidligere har søgt efter.

På den måde får du et billede af, hvad folk vil se, hvis de søger efter din tjeneste – uden din egen søgehistorik.

De sider der kommer frem ved din søgning er dine konkurrenter, og du kan med fordel bruge en af de mange gratis browser-tjenester, til at analysere konkurrentens brug af nøgleord og styrke i søgemaskiner. Jeg er selv meget glad for SEOQuake, som giver mig både søgeordsdensitet, links og siterank.

Har du brug for mere inspiration, så kan du med fordel bruge tjenester som keywordtool, der giver forslag til begreber eller lignende søgeord, som din tekst kan handle om.

Udvikling & Skrivning – tekst til hjemmeside

Nu kommer vi til den spændende del – det er her du skal have nogle kilometer i fingrene, og tænke kreativt.

Jeg vil ikke komme ind på en masse skriveteknik, da denne tekst allerede er lang nok. Men jeg vil lige beskrive to skriveteknikker, som du kan bruge til at gøre dine ideer til tekster mere fængende og interessante.

To af de klassiske er: Vend argumentet eller emnet om og Skift perspektiv.

Vend argumentet eller emnet om

Hvis du tænker, at det er vigtigt at skrive, at du er den hurtigste, når du udvikler applikationer, så prøv at vende emnet om i stedet.

Hvis du tager udgangspunkt i, at hastighed ikke er målet, så kan det være spændende at udfolde, hvilke mål du så kan sætte for dit arbejde for kunderne; Service og evnen til at gøre applikation-udvikling menneskeligt, måske?

I en digital verden oversvømmet af digitale floskler, så er det spændende, når folk pludselig siger noget andet.

Som for eksempel BRO-blog, som bestemt ikke ser blidt på, at man ikke hjælper med deres undersøgelse (læs de sidste linjer):

Bro-blog nyhedsbrev med omvendt emne

Skift perspektiv

Skriver du altid som dig selv, og hvad du gør, når kunderne pludselig ringer ind?

Prøv at vende din oplevelse om: Hvilke tanker og overvejelser har kunderne, og hvordan ville du beskrive deres rejse og møde med dig? Det er måske i virkeligheden mere interessant for dem at vide, hvordan det foregår?

Det er ikke altid så vigtigt for kunderne, hvilke tanker du har. Men det er næsten altid vigtigt, at du kan sætte dig ind i de tanker, som de har. Her kan det ofte betale sig, at bruge en uddannet og skarp tekstforfatter.

Publicering & Spredning – tekst til hjemmeside

Når din tekst til hjemmesiden er skrevet, og korrekturen er læst, så skal du kigge på lidt tekniske ting.

Har du for eksempel links i din tekst, som peger ind på dine egne sider? Vil du gerne kunne følge de links, og se hvad dine brugere foretager sig?

Så skal du lave et kampagne-link i Googles URL builder.

Med den kan du opsætte en række parametre og kilde-information, som du senere kan bruge, til at analysere dit arbejde i Google Analytics.

Du skal minimum skrive hvilken kampagnekilde du tager udgangspunkt i, hvilket medium du bruger og hvad kampagnen hedder:

Url builder google

Spredning

Nu er det på tide, at du gør verden opmærksom på din tekst. Først og fremmest, så skal du gøre det klart, om din tekst skal lave et lille plop eller et kæmpe plask i det digitale hav.

Hvis du bare har opdateret dine handelsbetingelser, så er det store plask måske lidt ambitiøst.

Men hvis du går efter et plask, så bliver du nød til at inddrage andre kanaler og medier til at sprede historien.

Der er de klassiske metoder: Pressemeddelelser og mail.

Og så er der de “nye”: Sociale medier og fora.

Klassisk spredning

Klassisk spredning af tekster fra hjemmeside sker ofte som mails eller pressemeddelelser. Formålet er selvfølgelig, at et medie eller en person tager historien og linket til din tekst.

Hvis du har lavet en særligt indsigtsfuldt eller spændende tekst til din hjemmeside, så kan du med fordel skrive til webmastere ved anerkendte medier indenfor din branche. De vil måske være tilbøjelige til at opslå linket permanent på deres hjemmeside, hvis de finder teksten værdifuld for deres brugere.

Det er der to gevinster ved:

  • Det er en direkte kanal ind på din side fra en side med høj troværdighed (og trafik).
  • Det øger værdien af din side i google pagerank.

Faktisk er dette skridt et af de vigtigste, hvis du arbejder målrettet med backlinks. Det er et emne, som jeg vil komme ind på en anden dag.

Ny spredning

At kalde sociale medier og fora for nye medier er måske forkert – men for nogen vil brugen af dem være nyt, og det vil jeg gerne tage udgangspunkt i.

Når du skal sprede din webtekst via sociale medier eller fora, så er det vigtigt, at du kender folks triggers og bruger dem. For eksempel er billeder i links samt video og direkte CTA (Call to action) vigtige på sociale medier.

Det betyder korte sætninger, flere ord med handling og kortere til linket. Du skal ikke være bange for at sætte punktum, og fjern fyldeord som at og også – de bremser som regel flowet.

Ulempen ved kun at arbejde med fora og sociale medier er, at dine indlæg og links ikke altid beholder deres plads i toppen, så ofte vil de miste værdi over tid. En community manager vil kunne hjælpe med, at sikre stringens og et naturligt flow i historierne og de links, som du bruger.

Jeg håber, at denne gennemgang har givet dig nogle nye råd og værktøjer, når du laver tekst til hjemmeside. Og hvis du er interesseret i at høre, hvad jeg kan gøre for dig, så brug endelig min kontaktformular, eller skriv til mig på de sociale medier: Twitter & LinkedIn