Økologi og det at være ”grøn”, har været populært flere gange i løbet af de foregående årtier. Efter Berlinmurens fald opstod der en bølge af grønne firmaer, som alle prøvede at overgå hinanden med ”grønne” tiltag.
Det var i samme periode at bogen ”The Green Consumer” blev udgivet af Joel Makower:
”Many of those early products were outright failures: biodegradeable trashbags that
degraded a little too quickly; clunky flourescent bulbs that emitted horrible hues;
recycled paper products with the softness of sandpaper; greener cleaners that couldn’t
do their job. Much of it was expensive and hard to find, to boot.”
De grønne produkter kan altså ikke være grønne på bekostning af produktets egenskaber. Det skal være et ambitiøst produkt som er bedre på alle områder.
Undgå greenwashing
Det er alle udmærkede eksempler på, at det ikke giver mening at bruge grøn marketing eller det at
”blive grøn” som en markedsføringsmetode uden at have gjort sit forarbejde.
I sidste ende får man i bedste fald et værre produkt, og så er grøn marketing i virkeligheden spildt. I værste fald ender man med at lave greenwashing af sin virksomhed, og så er man en potentiel kandidat i den grimme ende af greenwashingindex.
Grøn marketing handler ikke om at få virksomheder og brands til at se grønne ud, men om at få de grønne og bæredygtige tiltag til at se normale ud – man skal altså skabe en ny grøn marketing standard.
Hvor starter grøn marketing?
Med produktet – kort og godt. Hvis ikke dit produkt er klima- eller miljøvenligt kan det ikke markedsføres som grønt. Det er en kortsigtet genvej til succes, og kan let give bagslag.
Fokusér i stedet på de lavthængende frugter:
- Grønt forbrug – papir, mad, computere, lamper og alt der er fysisk forbrug.
- Virksomhedens energiforbrug – lys, vand, varme og internet.
- Grønne samarbejdspartnere – energiselskaber, vand- og varmeselskaber, kaffeleverandører og alt derimellem.
Når du har kigget på det forbrug, som let kan gøres grønnere, så bliver du nødt til at lave en målsætning for din grønne indsats; et grønt budget. Dit grønne budget kan med fordel have en eller flere målsætninger: At være fuldstændig C02-neutral, at spare 20% på strømmen hvert år, at bruge miljøvenlige materialer eller leverandører eller noget helt fjerde.
Først når du har en overordnet idé om dit grønne budget, kan du begynde at markedsføre virksomheden grønt og bæredygtigt. Nu har du nemlig målene og ambitionerne.